فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم اکبری*، هادی سلیمانی مقدم، رقیه کلاته میمری صفحات 9-36
    زمینه و هدف

     مراکز نیروی انتظامی، متولی امنیت در سطح شهر هستند؛ بنابراین توجه به مکان‌یابی این مراکز، امری ضروری به‌نظر می‎رسد. هدف تحقیق حاضر، بررسی مکان‌یابی مناسب کلانتری‌های شهر سبزوار بر اساس رویکرد پدافند غیرعامل است.

    روش‌شناسی: 

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی است. در ابتدا از آزمون‌های آمار فضایی استفاده شد و سپس با استفاده از GIS و مدل ANP، تاثیر عوامل مختلف بر استقرار بهینه مراکز انتظامی بررسی شد و نتایج به‌دست‌آمده از طریق آماره عمومی جی و آزمون خودهمبستگی فضایی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌ها حاکی از آن است که توزیع فعلی مراکز انتظامی شهر سبزوار به‌صورت متعادل و موزون نبوده و از الگویی خاص پیروی نمی کند. بر اساس نقشه نهایی، طبقه اول وضعیت بسیار مناسبی به لحاظ معیارهای 13 گانه دارا است و طبقه دوم نشانگر وضعیت مناسب در بخش‌های پیرامون شهر، طبقه سوم دارای شرایط متوسط در محدوده نیلوفر و...، طبقه چهار نشانگر شرایط نامناسب شامل قسمت‌های اندیشه و... و طبقه پنج که وضعیتی بسیار نامناسب دارد که در قسمت‌های حاشیه شهر قابل ‌مشاهده است.

    نتایج

     نتایج نشان می‌دهد که وضعیت فعلی توزیع مراکز انتظامی به شکل پراکنده است؛ 39.44 درصد از سطح شهر، وضعیتی بسیار مناسب ازلحاظ معیارهای 13 گانه دارا است که در محدوده‌های مرکزی شهر و توحید شهر قابل‌ مشاهده است. طبقه پنج با وضعیت بسیار نامناسب، 15.49 درصد از سطح شهر را شامل می‌شود که در قسمت‌های حاشیه شهر قابل ‌مشاهده است.

    کلیدواژگان: مراکز انتظامی، پدافند غیرعامل، مدل ANP، آماره فضایی، سبزوار
  • مهدی رمضانی *، محمدیوسف ناصری فورگ صفحات 37-54

    در سال های اخیر با گسترش اینترنت در کشور، دسترسی عمومی به فضای مجازی بسیار توسعه یافته و کلیه شهرها و بسیاری از روستاهای کشور را نیز تحت پوشش قرار داده است؛ اما فضای مجازی به علت گستردگی و در دسترس بودن، ناشناختگی مرتکب جرم، سرعت بالای آن، وجود سیبل های بزه دیده ناآشنا و عدم نظارت کافی در این باره، زمینه ارتکاب بسیاری از جرایم را فراهم کرده است. این پژوهش به بررسی جرایم «تهدید» و «توهین» در فضای مجازی و تحلیل سیاست گذاری کیفری ایران درباره این جرایم پرداخته است. نتایج تحقیق بعد از بررسی قوانین، مقررات و رویه قضایی نشان می دهد که ضمانت اجراهای موجود، دارای قابلیت بازدارندگی کافی نیستند و توان پوشش لازم در مورد جرایم مربوط را ندارند؛ در نتیجه، با توجه به گسترش روزافزون انواع جرایم فضای مجازی و ضرورت حرکت هماهنگ قانون گذاران کیفری در این راستا، نیازمند توسعه قوانین فعلی و جرم انگاری های جدید هستیم. کانون اصلی این نوشتار را تحلیل و نقد سیاست کیفری ایران در قبال جرایم «توهین» و «تهدید» در فضای مجازی تشکیل خواهد داد.

    کلیدواژگان: جرم تهدید، جرم توهین، فضای مجازی، سیاست گذاری کیفری، توسعه جرم انگاری
  • محمد قاسمی*، محمدعلی طالبی صفحات 55-85

    بی توجهی و عدم رعایت قواعد و مقررات وضع شده در هر جامعه مشکلات و تبعات منفی زیادی را برای آن جامعه به دنبال خواهد داشت. یکی از مهم ترین این قواعد در جامعه امروزی مربوط به رانندگی و نحوه استفاده از وسایل نقلیه می باشد.یکی از مصادیق چشمگیر و مشهود قانون گریزی عدم استفاده از کلاه ایمنی است که توسط رانندگان موتورسیکلت و ترک نشینان این دسته از وسایل نقلیه اتفاق می افتد. در این مقاله به بررسی و شناسایی علل و عوامل قانون گریزی موتورسیکلت سواران در استان خراسان جنوبی با محوریت عدم استفاده از کلاه ایمنی پرداخته شده است.این تحقیق ازنظرماهیت پیمایشی واز نظر هدف توصیفی و تبیینی وکاربردی است.روش جمع آوری اطلاعات، روش کتابخانه ای و میدانی بوده است وداده های مورد نیاز نیز برای این تحقیق به شیوه پیمایشی و با تهیه پرسشنامه و توزیع آن بین جامعه هدف بدست آمده است.آزمودنی های این پژوهش رانندگان موتورسیکلت متردد در سطح شهر بیرجند،متقاضیان دریافت گواهینامه رانندگی در آموزشگاه موتورسیکلت ،متقاضیان آزمون نظری و عملی گواهینامه موتورسیکلت ورانندگان موتورسیکلت مراجعه کننده به دفاتر پلیس +10 که برای انجام ترخیص موتورسیکلت خود مراجعه می نمایند می باشند.یافته های این تحقیق نشان می دهد که بین قانون گریزی موتورسیکلت سواران در شهر بیرجند وعوامل فرهنگی و آموزشی ،عوامل ساختاری رابطه معناداری وجود دارد و همچنین عوامل محیطی و اقتصادی بر قانون گریزی افراد، تاثیر گذار هستند.

    کلیدواژگان: موتورسیکلت، قانون گریزی، تخلف رانندگی، کلاه ایمنی، بیرجند
  • فاطمه یزدان پناه*، صدیقه سنجری، سمیه آراسته، افسانه درمیانی، فرخ رو جلیلی صفحات 86-102

    طرح مسئله :

    بحران آب یکی از مهم ترین دغدغه های جهان است که امروزه، تغییرات آب و هوایی، گرم شدن کره زمین، افرایش جمعیت، ارتقا سطح زندگی، وجود بیابان های وسیع و بهره برداری بی رویه از منابع آبی باعث شده تا دشورای های کم آبی به معضلی جدی مبدل شود، از عمده ترین مشکلاتی که در بحرانها گریبانگیر مردم می شود به خطر افتادن سلامت روان آن ها است. بدین سان در مقاله حاضر به بررسی تاثیر بحران آب بر سلامت روان ساکنین استان خراسان جنوبی پرداخته شده است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع کمی بوده و ابزار گردآوری، پرسش‌های محقق ساخته‌ای است که توسط ساکنین استان خراسان جنوبی تکمیل شده است. جامعه، ساکنین خراسان جنوبی است، از این تعداد 60 نفر در دسترس، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته‌اند. در تجزیه‌وتحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش، از دو روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که تاثیر بحران آب بر سلامت روان بعد از تاب‌آوری، بیشترین تاثیر را روی رضایت‌مندی از زندگی و کم‌ترین تاثیر را بر اختلال ارتباط اجتماعی دارد. میزان تاثیرپذیری هر یک از مولفه‌های رضایتمندی از زندگی، نشاط، اضطراب، سازگاری، پرخاشگری، خودکارآمدی، اعتمادبه‌نفس، افسردگی، ناامیدی متفاوت است.

    نتیجه گیری:

     راهکارهایی برای کاهش تاثیر بحران آب بر سلامت روان ساکنین خراسان جنوبی ارایه شده است که شامل اتخاذ راه‌حل برای کاهش مصرف بی‌رویه آب در استان، تدبیر اندیشی دولت و ایجاد سد جهت ذخیره آب برای مواقع کمبود آب، فرهنگ‌سازی در بین مردم، آموزش روش‌های مقابله با بحران و ارایه آموزش‌های لازم در زمینه سلامت روان است.

    کلیدواژگان: بحران آب، سلامت روان، خراسان جنوبی
  • عفت دلاکه *، سیده زهرا اسلامی صفحات 103-124

    این پژوهش باهدف شناسایی علل موثر بر تمرد شهروندان از فرمان پلیس در استان خراسان جنوبی اجرا شد. ابتدا در مرحله کیفی با روش مصاحبه نیمه ساختارمند با ماموران پلیس و صاحب نظران، عوامل موثر بر جرم تمرد شهروندان از فرمان ماموران پلیس شناسایی شدند. 10 نفر به صورت هدفمند در مصاحبه شرکت کردند. داده های به دست آمده در مرحله مصاحبه شامل 2 شاخص برون سازمانی (مقوله های فرعی: اجتماعی، اقتصادی، قانونی، فردی) و درون سازمانی (مقوله های فرعی: تجهیزاتی - انسانی، فردی) و 24 زیر مقوله بود. بر اساس این درون مایه ها، پرسشنامه طراحی شد. سپس به روش نمونه گیری خوشه ای نمونه ای شامل 120 نفر نمونه شهروندان از شهرهای استان خراسان جنوبی انتخاب شدند و به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. نتایج نشان داد بیشترین میانگین در بخش علل اجتماعی مربوط به نابرابری های موجود در جامعه است. در بین علل اقتصادی بیکاری و فشارهای ناشی از آن و در بین علل قانونی بازدارنده نبودن جریمه برای افراد متمرد است هم چنین نتایج نشان می دهد مهم ترین علل فردی (برون سازمانی) در بروز تمرد پایین بودن آستانه تحمل افراد و در بین مولفه های درون سازمانی مهم ترین علل فردی در بروز تمرد فشار و خستگی روانی مامور است.

    کلیدواژگان: تمرد، شهروندان، عوامل برون سازمانی، عوامل درون سازمانی، خراسان جنوبی
  • حلیمه یوسفی طبس*، جواد میکانیکی صفحات 125-138

    ثبات و پایداری امنیت تنها از رهگذر نهادینه کردن آن در یک جامعه و احساس مشارکت و مسئولیت عمومی در قبال امنیت اجتماعی حاصل می شود. در جهان امروز، مسئله ی امنیت و پیشگیری از سرقت با استفاده از توسعه ی مشارکت مردمی، حایز اهمیت بسیاری است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مشارکت مردمی و امنیت اجتماعی در شهر بیرجند است. این تحقیق از لحاظ ماهیت و روش، یک تحقیق توصیفی و از منظر هدف یک تحقیق کاربردی است جامعه آماری در این تحقیق شامل شهروندان بالاتر از 20 سال شهر بیرجند است، که تعداد آن ها 83550 نفر است. با توجه به جامعه آماری، حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفر است. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری غیر احتمالی است و نوع نمونه گیری در دسترس است که به این منظور پرسشنامه به صورت الکترونیکی بین شهروندان بیرجندی توزیع شد. برای گرداوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که پایایی پرسشنامه امنیت اجتماعی و شیوه های ارتقاء مشارکت مردمی در این پژوهش به ترتیب  0.934، 0.924است. روایی واگرا و همگرای پرسشنامه ها نیز مطلوب بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون تی با کمک نرم افزار SPSS استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش شهر بیرجند از لحاظ امنیت اجتماعی و مشارکت شهروندان در وضعیت متوسط رو به بالا قرار دارد.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، امنیت اجتماعی، احساس تعلق به محله زندگی، اعتماد به مدیران شهری، شهر بیرجند
|
  • ebrahim akbari *, Hadi Soleimani Moghaddam, Roghayeh Kalate Mimri Pages 9-36

    Background and Purpose:

    Police centers are in charge of security at the city level; Therefore, paying attention to the location of these centers seems to be necessary. The purpose of this study is to investigate the appropriate location of Sabzevar''s police stations based on passive defense approach.

    Methodology:

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. At first, spatial statistics tests were used and then by using GIS and ANP model, the effect of various factors on the optimal location of police centers was investigated and the results obtained were analyzed through general statistics and spatial correlation test.

    Findings:

    The findings indicate that the current distribution of police centers in Sabzevar is not balanced and does not follow a specific pattern. According to the final map, the first floor has a very good condition in terms of 13 criteria and the second floor indicates a suitable condition in the suburbs, the third floor has average conditions in the lotus area, etc., the fourth floor indicates unsuitable conditions including parts of thought and etc., and the fifth floor, which is in a very poor condition, can be seen in the suburbs.

    Results:

    The results show that the current situation of the distribution of police centers is scattered; 39.44% of the city level is in a very good condition in terms of 13 criteria, which can be seen in the central areas of the city and the unity of the city. The fifth floor, with a very poor condition, covers 15.49% of the city level, which can be seen in the suburbs.

    Keywords: Police Centers, Passive Defense, ANP Model, Spatial Statistics, Sabzevar
  • Mehdi Ramezani *, M. Y. Naseri Pages 37-54

    In recent years, with the expansion of the Internet in the country, public access to cyberspace has greatly expanded to cover all cities and many villages in the country; But cyberspace, due to its breadth and availability, the ignorance of the perpetrator of the crime, its high speed, the existence of unfamiliar victim syndicates and the lack of adequate supervision in this regard, has provided the ground for committing many crimes. This study examines the crimes of "threat" and "insult" in cyberspace and analyzes Iran's criminal policy on these crimes. The results of the investigation, after reviewing the laws, regulations and judicial procedure, show that the existing enforcement guarantees do not have sufficient deterrent capability and do not have the capacity to cover the relevant crimes; As a result, given the growing prevalence of cybercrime and the need for coordinated action by criminal lawmakers in this regard, we need to develop existing laws and new criminalization. The main focus of this article will be the analysis and critique of Iran's criminal policy against the crimes of "insult" and "threat" in cyberspace.

    Keywords: Threat crime, The crime of insult, Cyberspace, Criminal policy, Development of criminology
  • Mohammad Qasimi *, MohammadAli Talebi Pages 55-85

    Ignorance and non-observance of the rules and regulations set in any society will lead to many problems and negative consequences for that society. One of the most important rules in today's society is related to driving and how to use vehicles. One of the most obvious and obvious examples of lawlessness is the non-use of helmets, which occurs by motorcycle drivers and residents of this category of vehicles. In this article, the causes and factors of lawlessness of motorcyclists in South Khorasan province with the focus on not wearing helmets have been investigated and identified. This research is descriptive, explanatory and applied in terms of survey nature and purpose. The method of data collection was library and field method and the required data for this research were obtained by survey method and by preparing a questionnaire and distributing it among the target community. The subjects of this research are hesitant motorcycle drivers in Birjand, applicants for driving licenses in motorcycle schools, applicants for theoretical and practical exams for motorcycle licenses, and motorcycle drivers who refer to +10 police offices who come to clear their motorcycles. The findings of this study show that there is a significant relationship between motorcyclists' lawlessness in Birjand and cultural and educational factors, structural factors and also environmental and economic factors affect people's lawlessness.

    Keywords: Motorcycle, Lawlessness, Driving Violation, Helmet, Birjand
  • Fatemeh Yazdan panah *, Sadigheh Sangari, Somayeh Arasteh, Afsaneh Darmiyani, Farrokh Ro Jalili Pages 86-102

    Problem statement:

    The water crisis is one of the most important concerns in the world which Today, climate change, global warming, population growth, rising living standards, the existence of vast deserts, and the over-exploitation of water resources have made water scarcity a serious problem; One of the main problems that people face in crises is endangering their mental health. Thus, in the present article, the effect of water crisis on the mental health of the residents of South Khorasan province has been investigated.

    Research method:

    This research is of quantitative type and the collection tool is researcher-made questions that have been completed by the residents of South Khorasan province. The community is a resident of South Khorasan, of which 60 are available, examined and studied. In the analysis of research data, two methods of descriptive and inferential statistics have been used.

    Findings:

    The results showed that the effect of water crisis on mental health after resilience has the greatest effect on life satisfaction and the least effect on social communication disorder. The impact of each of the components of life satisfaction, vitality, anxiety, adjustment, aggression, self-efficacy, self-confidence, depression, despair is different.

    Conclusion:

    Solutions to reduce the impact of the water crisis on the mental health of South Khorasan residents have been proposed, including adopting solutions to reduce water waste in the province, government planning and creating a dam to store water for water shortages, creating culture among the people, teaching methods to deal with Crisis and providing the necessary education in the field of mental health.

    Keywords: Water crisis, mental health, South Khorasan
  • E. Dlakh *, Seyed Zahra Islami Pages 103-124

    The aim of this study was to identify the causes affecting the citizen's rebellion against the police order in South Khorasan province. First, in the qualitative stage, through semi-structured interviews with police officers and experts, the factors affecting the crime of citizens' disobedience to the orders of police officers were identified. 10 people participated in the interview purposefully. The data obtained at the interview stage included 2 external indicators (sub-categories: social, economic, legal, individual) and internal organizations (sub-categories: equipment-human, individual) and 24 sub-categories. A questionnaire was designed based on these themes. Then, by sampling with cluster method, including 120 sample citizens from the cities of South Khorasan province were selected and answered the researcher-made questionnaire. The results showed that the highest average in the section of social causes is related to inequalities in society. Among the economic causes of unemployment and the pressures arising from it, and among the legal causes, there is no deterrent to fines for rebellious people.  The results also show that the most important individual causes (extra-organizational) in the occurrence of rebellion is the low tolerance threshold of individuals and among the components within the organization, the most important individual causes in the occurrence of rebellion are stress and mental fatigue of the officer.

    Keywords: Rebellion, Citizens, Extra-organizational factors, Intra-organizational factors, South Khorasan
  • Halimeh Yusefi Tabas *, javad mikaniki Pages 125-138

    The stability and stability of security can only be achieved through its institutionalization in a society and a sense of participation and public responsibility for social security. In today's world, the issue of security and prevention of theft through the development of public participation is very important. Therefore, the purpose of this study is to investigate the situation of public participation and social security in Birjand. This research is a descriptive research in terms of nature and method and an applied research in terms of purpose. The statistical population in this study includes citizens over 20 years of age in Birjand, whose number is 83550 people. According to the statistical population, the sample size using Morgan's table is 384 people. Sampling method in this study is non-probability sampling and the type of sampling is available that for this purpose a questionnaire was distributed electronically among the citizens of Birjand. A standard questionnaire was used to collect data. The reliability of the social security questionnaire and the methods of promoting public participation in this study are 0.934 and 0.924, respectively. The divergent and convergent validity of the questionnaires was also desirable. Descriptive indicators and t-test were used to analyze the data using SPSS software. According to the results of this study, the city of Birjand is in an average upward position in terms of social security and citizen participation.

    Keywords: Public participation, Social security, Feeling of belonging to the neighborhood, Trust in city managers, Birjand